Zin en Onzin

Regelmatig kom je, in tijdschriften en kranten, het volgende voorbeeld in de advertenties tegen:

TE KOOP AANGEBODEN: Klassieker. Vraagprijs €12.500, Taxatierapport €20.000

Afgezien van het feit dat een taxatierapport NIET overdraagbaar is en nooit als zodanig zoals in advertentie gebruikt mag worden ! het is teslotte ALLEEN een visuele Vervangingswaarde bepaling ENKEL en ALLEEN voor verzekering doeleinden en zegt NIETS over de werkelijke technische staat van het object.

Dan kun je je afvragen of de eigenaar dringend geld nodig heeft, of dat hij de auto voor zo’n spotprijs van de hand wil doen. OF IS HET TAXATIERAPPORT VEEL TE OPTIMISTISCH?

Helaas is het laatste maar ( al te) vaak waar, maar waarom is dat zo?

Als je bij een eigenaar van een klassieke automobiel komt voor een taxatie voor zijn verzekering, dan bestaat er over het algemeen, volgens hem zeker als het een zojuist aangeschafte oldtimer / klassieker is, geen betere, mooiere en originelere klassieker dan de zijne, wat dan ook tot uiting moet komen in het op te stellen officiële taxatierapport voor de verzekering, dus het liefst ( te) hoog. Dit gaat in de meeste gevallen ook wel goed, dat er wat meer premie betaald moet worden is dan van ondergeschikt belang.

Het wordt pas een probleem als er wat gebeurt, de auto wordt gestolen of erger, hij wordt met een fikse schade de garage binnen gesleept, of nog erger, de auto is total loss.

De schade experts moeten de dagwaarde bepalen aan de hand van de reële handelswaarde, dit is de waarde die de auto opgebracht zou hebben bij een normale verkoop voor de schade. Hier komt nu het beroemde, c.q beruchte, taxatierapport om de hoek kijken. Als blijkt dat de schade expert de auto taxeert op een reële waarde van €10.000 en het officiële rapport geeft een waarde aan van €17.000, dan zit niet de verzekering maar U met een probleem want de verzekeringsmaatschappij heeft een reden om niet uit te keren, maar u wilt toch uw centjes zien, JA TOCH?

In het gunstigste geval wordt er een derde expert benoemd die een bindende uitspraak zal moeten doen, anders kan het een langdurig juridisch steekspel worden om alsnog uitbetaald te krijgen en in die tussen tijd heeft u geen auto en ook geen centjes, terwijl u dacht ( TE) goed verzekerd te zijn.

Om dit te voorkomen is het van groot belang om een realistisch taxatierapport in uw bezit te hebben wat alleen gerealiseerd kan worden in samenwerking met iemand die echt verstand heeft van uw kostbare klassieker en niet alleen uit een boekje, maar ook technisch goed onderbouwd, met de nodige ervaring.

DIT LEVERT OP TERMIJN ALLEEN MAAR VOORDEEL OP!!!!

Jack van der Hoek, onafhankelijk register taxateur, lid VRT